تصور کنید که قرار است ساختمانی را بسازید؛ آیا همه مراحل ساخت آن را می دانید؟ آیا می دانید که برای ساخت ساختمان مورد نظر خود از همان مرحله اول چه باید بکنید و چه کارهایی را نباید انجام دهید؟ در این نوشته قصد داریم به بررسی همه مراحلی بپردازیم که برای ساختن ساختمان اهمیت زیادی دارند.
مرحله اول : تهیه نقشه معماری و اخذ گواهی مجوز ساخت ساختمان
مراحل ساخت ساختمان از صفر تا صد برای اینکه بتوانید ساخت ساختمان خود را آغاز کنید، باید بتوانید مجوز ساخت آن را دریافت کنید. برای این کار ابتدا باید به شهرداری مراجعه کنید و با ارائه کردن مدارک مالکیت خود، عوارض شهرداری ملک را به صورت کامل پرداخت کنید.
در مرحله بعدی بازرسین شهرداری از ملک بازدید کرده و با مشخص کردن حد و حدود آن، تعیین می کنند که تا چند طبقه برای ساخت ساختمان مجاز هستید. همچنین ملک را با طرح های تفصیلی و یا طرح های شهری تطابق می دهند و در صورت نیاز مشخص می کنند که تا چه اندازه باید در هنگام ساخت ساختمان مورد نظر عقب نشینی کرد.
این مراحل را که انجام دادید، نوبت به تهیه نقشه معماری می رسد. در این نقشه باید اطلاعاتی که شهرداری اهمیت خاصی به آنها می دهد، مثل ابعاد ملک، مساحت زمین، تعداد طبقات و سطحی که اشغال می کنند و غیره ارائه شوند. در این مرحله شما باید به سراغ مهندسین معماری بروید و از آنها بخواهید نقشه مورد نظر را طبق ضوابط شهرداری و البته بر اساس نقشه ای که دستور آن از سوی کارشناس شهرداری صادر شده است، برای شما آماده کنند. در مرحله بعدی این نقشه باید به شهرداری فرستاده شود. کارشناسان شهرداری نقشه را بررسی می کنند و اگر نیاز به اصلاح باشد، به شما اطلاع می دهند تا اصلاحات را انجام دهید و در نهایت تاییدیه نقشه صادر می شود.
حالا وقت آن رسیده است که به سراغ اخذ گواهی پروانه ساخت ساختمان بروید که اهمیت فوق العاده ای دارد، چون بدون آن به هر شکلی که عملیات ساخت و ساز انجام دهید، مرتکب عملی غیرقانونی شده اید که از سوی مراجع ذیصلاح متوقف خواهد شد.
مدارک لازم را آماده کرده و به شهرداری ارائه می کنید. پس از گذراندن مراحلی مثل تعیین ناظر، دریافت تاییدیه نقشه های سازه، معماری، برق و مکانیک، و سایر تاییدیه های لازم از سوی دفتر خدمات شهری، معاون شهرسازی، رییس واحد صدور پروانه ساخت ساختمان و تاییدیه شهردار، مجوز ساخت به شما داده می شود.
مرحله دوم: سفت کاری ساختمان و اجرای فونداسیون
مراحل ساخت ساختمان از صفر تا صد شما وارد مرحله بعدی می شوید که به آن همان گودبرداری زمین و مقاوم سازی آن است. پس از آن نوبت آرماتوربندی فونداسیون ساختمان است که طی آن میلگردها و محصولات فولادی را کنار هم چیده و به هم وصل می کنند. این کار باعث می شود که ساختمان محکم تر شود و مقاومت آن بالاتر برود.
در ادامه قالب بندی انجام می شود که طی آن قالب مورد نظر که می تواند چوبی، پلاستیکی، فلزی و غیره باشد را چرب می کنند تا بتوانند بتن ریخته شده در آنها را به راحتی جدا کنند. سپس اسکلت فلزی یا بتنی و یا حتی چوبی ساختمان را آماده می کنند و در نهایت سقف ساختمان را اجرا می کنند. همه این مراحل را روی هم رفته سفت کاری ساختمان می گویند.
مرحله سوم: تاسیسات ساختمان
یکی دیگر از مراحل ساخت ساختمان که باید قبل از نازک کاری انجام داد، مرحله تاسیسات ساختمان است. در این مرحله کمدهای دیواری فرم داده می شوند و چارچوب آنها نصب می شود، کانال کشی سیستم های تهویه مطبوع انجام می گیرد، لوله کشی گاز، لوله کشی آب و فاضلاب، شوفاژ، هود و غیره هم انجام می شود. همچنین برای برق ساختمان نیز لوله گذاری می کنند تا در مراحل بعدی سیم کشی ها انجام بگیرند. از طرف دیگر شیب بندی پشت بام، کف ساختمان، پارکینگ و انبار و نیز ایزولاسیون سرویس بهداشتی و آشپزخانه هم یکی یکی انجام می شوند تا نوبت به مرحله بعدی برسد که به آن نازک کاری ساختمان می گویند.
مرحله چهارم: نازک کاری ساختمان
طی مرحله نازک کاری بر روی پوشش و روکش نهایی ساختمان کار می کنند و در واقع هر نوع عملیات اجرایی دیگری که باقی مانده است، مثل عایق کاری، کاشی کاری، نقاشی، برقکاری، نصب در و پنجره و غیره را انجام می دهند.
مرحله آخر: گواهی پایان ساخت ساختمان
و در نهایت به مرحله گواهی پایان ساخت ساختمان می رسیم که پایان عملیات ساختمانی به صورت استاندارد را مورد تایید قرار می دهد و در واقع بدون وجود این گواهی امکان فروش و نقل و انتقال ساختمان وجود ندارد.
یکی از شرکت های موفق در زمینه پیماکار ساختمان در بهشهر و شرق استان مازندران، شرکت سی کوه می باشد. این شرکت، پروژه های بسیاری در بهشهر اجرا کرده است.